Unika byggnader

8 Spruce Street i New York

8 Spruce Street är en av Manhattans mest intressanta och unika byggnader. Denna skyskrapa invigdes 2011 och designades av den nyskapande arkitekten Frank Gehry. Med sina 76 våningar är skrapan det högsta bostadshuset på västra halvklotet och i alla kategorier det mest iögonfallande.

Nyskapande design

Byggnaden var arkitektens första bostadsprojekt och han tog sig an uppgiften helt enligt den dekonstruktivistiska arkitekturens teori. Denna inriktning leker nämligen medvetet med att förvränga och förändra byggnaders former och linjer i strävan att finna något unikt. Resultatet blev ett magnifikt torn inklätt i rostfritt stål som krusar sig som vågor på vattenytan eller böljande ringar på vattnet. Bygget vilar på en kraftig betongstomme som till synes försöker knyckla sig hela vägen till himlen. Bostadsskrapan har blivit en omtyckt del av den berömda stadssiluetten i New York och den blänker som en stålprisma i solen.

Mångsidighet

Själva byggnaden har flera olika användningsområden. Bottenplanet består av en skola som ägs av utbildningsdepartementet. Skolan upptar de fem första våningsplanen och täcks av rödaktigt tegel. Resterande våningsplan används som exklusiva hyreslägenheter och det finns hela 898 stycken att hyra ut. Detta anses vara väldigt unikt mitt inne i hjärtat av stadens finansiella distrikt och hyrorna gräver ett rejält hål i plånboken. Till byggnadskomplexet hör också lokaler som var tänkta att inhysa ett sjukhus. Planerna ändrades dock och lokalerna används istället som parkeringshus.

Kritikerna fullkomligen hyllade 8 Spruce Street och hade egentligen bara önskat att fasaden krusade sig åt alla håll samt att exteriören hade varit helt enhetlig från botten uppåt. Man kan dock inte få allt man önskar sig här i världen men 8 Sprout Street är så nära nyskapande perfektion man kan komma.

bard