Filmarkitektur

Dark City (1998)

Den amerikanska science fiction filmen Dark City från 1998 är ett exempel på en mörk historia i ett föränderligt filmlandskap där den fysiska verkligheten följer främmande lagar. När huvudpersonen John Murdoch som spelas av Rufus Sewell vaknar med minnesförlust på ett okänt hotell börjar en skrämmande historia rullas upp.

Mörk och metafysisk arkitektur

Murdoch upptäcker till sin fasa att det ligger en rituellt mördad kvinna i hotellrummet och att han är efterlyst för mord. Verkligheten har förändrats radikalt och det visar sig att staden som han lever i är ett stort experiment som en grupp utomjordingar har orkestrerat. Syftet är lika mörkt som omgivningarna och ingen verkar bry sig om att det alltid är natt.

Murdoch utforskar staden samtidigt som han försöker hålla sig undan polisen. Vid midnatt somnar alla utom Murdoch själv och han upptäcker hur en grupp främlingar metafysiskt förändrar hela staden samtidigt som de ändrar människors identiteter och förser dem med nya minnen. Dessa varelser kan förändra verkligheten med sitt kollektiva medvetande. Gamla byggnader försvinner utan ett spår och nya tar plats.

Berättelsen är udda och full av en förbryllande atmosfär. Frånvaron av solljus och det eviga nattmörkret spär på den hotfulla känslan av att vara något viktigt på spåren men pusselbitarna kommer gradvis och håller publiken på sträckbänken.

bard