Betydelsefulla kvinnliga arkitekter

Zaha Hadid

Zaha Hadid var en iranskbrittisk arkitekt som levde mellan 1950-2016. Hon blev vida känd både för sin arkitektur och för det faktum att hon blev den första kvinnliga arkitekten någonsin att vinna det prestigefulla Pritzkerpriset i arkitektur 2004. Hon vann också det brittiska Stirlingpriset både 2010 och 2011. 2015 blev hon den första och enda kvinnan att vinna det kungliga brittiska arkitektinstitutets Royal Gold Medal.

Designidéer

Zaha Hadid har ofta beskrivits som en urkraft inom modern arkitektur och hon kallades ibland för Queen of the Curve. Hennes byggnader ger ofta intryck av att vara i rörelse och på väg mot någonting. Kurvan eller vågformationen är hennes unika arkitektoniska signatur.

Hela hennes arkitektkarriär bestod av att testa gränser såväl mänskliga som byggnadsmässiga och hon stod i envis opposition till konventionella idéer och traditioner. Hon omformulerade teoretiska omöjligheter till praktiska möjligheter. Zaha Hadid månade om att skapa ett nytt och djupare förhållande mellan byggnaders inre och yttre liv. Hon ville helt enkelt skapa nya urbana upplevelser.

Kändabyggnader

Zaha Hadid är bland annat känd för Heydar Aliyev Center i Baku 2012. Centret är ett ypperligt exempel på hennes arkitektoniska formspråk där byggnaden böljar fram som en våg som knyter samman den med staden samtidigt som byggnaden är ett med det omgivande landskapet. Även interiören följer samma sköljande form och arkitekten är trogen sin idé från början till slut. Andra kända byggnader är till exempel Grand Theatre de Rabat i Marocko, London Olympics Aquatics Centre och Galaxy SOHO i Peking. Hadid lämnade ett enormt arkitektoniskt arv efter sig varav en hel del fortfarande är under konstruktion.

bard