Unika byggnader

Robot Building i Thailand

Robot Building i Thailand är ett ypperligt exempel på en byggnad som i ordets rätta bemärkelse verkligen kan kallas unik. Det finns nämligen ingen annan byggnad i världen som ens kommer i närheten av att likna den. Den är helt oöverträffad och fantastiskt originell. Själva byggnaden stod färdig 1987 och har sedan dess blivit ett välkänt blickfång i Bangkoks finansiella distrikt.

Robotlik designsymbolik

Robot Building ser ut som en robot och det var också precis vad den populäre thailändske arkitekten Sumet Jumsai hade tänkt sig när han ritade den. Byggnaden var ett beställningsjobb åt en känd bank (Bank of Asia) som önskade att resultatet skulle spegla bankvärldens alltmer datoriserade verklighet. När arkitekten mitt i den kreativa processen fann sonens leksaksrobot visste han instinktivt att han hade hittat rätt. Byggnaden blev således en gigantisk robot med alla tänkbara tillhörande attribut och arkitekten hade roligt på den samtida postmodernismens bekostnad. Denna levererade sin till synes innehållslösa högteknologiska och moderna arkitektur på löpande band.

Unik arkitektur

Byggnadens unika utseende består av 20 våningsplan som staplats ovanpå varandra med de bredaste nederst för att slutligen mynna ut i ett robothuvud på toppen. Det finurliga med exteriörens konstruktion är att den inte bara har ett robotlikt utseende utan att de medvetet valda attributen även spelar en viktig funktionell roll i praktiken. Till exempel fungerar byggnadens båda dekorativa antenner som åskledare och kommunikationskanal.

De distinkta robotögonen med sina stora ögonlock fungerar som fönster med reflektivt ljusinsläpp i såväl mötesrum som matsal. Det sägs att ögonlocken blinkar i takt men melodin “The Robot Symphony” på kvällarna. Kanske är det bara en skröna och endast den som befinner sig där får möjlighet att ta reda på om det stämmer eller inte. Enorma bultar pryder väggarna på båda sidor om bygganden där även dekorativa räfflade gardinväggar ger välbehövd skugga. Valet av material som betong, glas, bultar och stål förstärker i allra högsta grad det industriella och högteknologiska utseendet.

Robot Building är ett exempel på hur en tråkig statlig byggnad kan göras riktigt intressant och är definitivt värd ett besök. Teknologin ges ett vänligt ansikte i ett finansiellt distrikt där byggnaderna har tröttnat på varandra. Arkitekten Jumsai ligger också bakom Bangkoks Elephant Building som föga förvånande ser ut precis som en elefant.

bard