Unika byggnader

Guggenheim Museum i Bilbao

De flesta känner till det kända Guggenheim Muséet i New York men faktum är att det också finns en hel del Guggenheim muséer på andra håll i världen. Salomon R. Guggenheim grundade nämligen den berömda Guggenheimstiftelsen 1937. Hans konstsamlande brorsdotter Peggy Guggenheim donerade i sin tur på 70-talet sitt hus och sina konstsamlingar till denna stiftelse. Därefter uppfördes en rad muséer på olika platser runt om i världen som till exempel i New York, Venedig, Berlin och Bilbao. Ett museum i Abu Dhabi är på gång och för närvarande under konstruktion.

Världens vackraste byggnad

Guggenheim Museum i Bilbao uppfördes 1997 och ses idag som den blanka kronan på verket i Baskiens huvudstad. Många menar att byggnaden är världens vackraste. De som inte delar uppfattningen brukar vara överens om att den är mycket unik. Arkitekten Frank Gehry ligger bakom den spektakulära och originella arkitekturen.

Byggnaden består av kalksten, glas och titan i en serie oregelbundna, kurviga och till synes slumpmässigt ihopsatta volymmässiga element. Titanbeklädnaden reflekterar ljus på både ett egenartat och unikt sätt. De svängda och karaktäristiska linjerna sammanlänkas på ett skickligt sätt med transparenta glaspartier vilket medför att ljusinsläppet blir maximalt. De olika hallarnas varierande storlek gör de flesta utställningar rättvisa och bidrar till en intressant interiör.

Framför den spektakulära museebyggnaden tronar Jeff Koons berömda hundskulptur som är täckt av färggranna blommor. Dessa blommor skiftar efter säsong och skulpturens enorma storlek bidrar till den enastående effekt hela intrycket ger. Beläget mitt i Bilbaos centrum intill floden Nervion bildar hela byggnadskomplexet en fantastisk ljussiluett efter mörkrets inbrott och påminner ständigt om allt det vackra som konsten ger människor. Byggnaden har blivit ett kulturellt landmärke och ett arkitektoniskt fenomen känt över hela världen för sin dynamiska personlighet som skiftar humör efter årstidernas och dygnets växlingar.

Ett populärt turistmål

Vid byggandet av muséet rådde det dock en hel del tvivel kring dess existensberättigande i staden Bilbao som skuggades av en dyster lågkonjunktur. Arbetslösheten var hög, stålverk och skeppsvarv lades ner och området var dessutom utsatt för problem med den Baskiska separatiströrelsen. Kritikerna till bygget fick dock se sig överbevisade då muséet redan efter drygt tre år till fullo hade ersatt de utlagda byggnadskostnaderna och försett staden Bilbao med flera miljoner i rena skatteintäkter.

Idag är Guggenheim Muséet i Bilbao ett framgångsrikt turistmål och det Guggenheim museum som lockar flest besökare där de lyckats hålla öppet när andra tvingats slå igen portarna. Det är heller ingen som längre ifrågasätter dess existens utan både invånare och politiker inser att den fantastiska byggnaden i allra högsta grad bidrar till ekonomisk uppgång. Framför allt är det byggnadens dekonstruktivistiska stil som lockar det stora flertalet besökare men naturligtvis spelar även de många och varierande utställningarna också roll.

bard