Unika byggnader

Unik klassiker

Jørn Utzon är en världskänd dansk arkitekt, men det har inte alltid varit så. Hans karriär tog fart då han blev känd när han vann en internationell tävling där han skulle designa ett operahus i Sydney, Australien.

Jørn Utzon föddes i Köpenhamn den 9:e april 1918, men han växte upp i Aalborg Nordjylland där hans far arbetade som marin arkitekt, ingenjör och chef för det lokala varvet. Jørn skulle egentligen följt i hans fars fotspår när det gällde karriären, men efter sin examen i arkitektur, så arbetade han i Sverige en period och inspirerades av svenska arkitekter så som Gunnar Asplund och även Alvar Aalto. Jørn Utzon fick ett nätverk med många högt uppsatta och inflytelserika arkitekter. Detta gav honom möjligheten att resa mycket.

I 1956 deltog Jørn i den internationella tävlingen tillsammans med över 200 andra internationella arkitekter. Hans tävlingsbidrag innehöll alla detaljer som förklarar designen och konceptet men inte hur den skulle byggas.

I 1959 började byggandet av Sydney opera huset. I början reste Jørn Utzon fram och tillbaka till Sydney, Australien, men senare bestämde han sig för att flytta ner tillsammans med hans familj. Opera huset invigdes 1973 och har sedan dess haft öppet för många olika evenemang. Byggnadskostnaden nådde 102 miljoner Australienska dollar. Huset tog 14 år att bygga då det blev alltför dyrt och Jørn Utzon blev uppsagd och förlorade finansieringen av byggandet. Men folket protesterade i Sydney Australien mot beslutet och bygget fortsatte sedan.

Evenemang som hålls i operahuset:

– Guidade turer – man får uppleva magin genom berättelser

– Lyssna på opera musik

– Dricka en drink eller två i opera baren och njuta av den sceniska utsikt

– Njuta av utsikten och solskenet samtidigt som man smaka på läckerheter från opera köket

– Ta en kryssning och njut av en fanatiskt utsikt av Sydney hamn

– Uppleva ett nytt år med fyrverkerier på hamnen i Sydney

Opera huset i Sydney är en ikonisk byggnad som är bland de mest populära i värden. Ett måste att se och uppleva. Men turen till Australien kan vara dyr ibland. Vi rekommenderar då att man tar ett smart beslut och lånar pengar. Genom att låna pengar kan man förverkliga sin dröm och se populära artister uppträda i opera huset samt uppleva kulturen och historian bakom utvecklingen av byggnaden.

Då Australien är syd på, klimatet är annorlunda, under vintertiden i Europe har Australien en fantastisk sommar. Men vädret varierar beroende av region. För att få ut så mycket som möjligt utav din resa till Australien så rekommenderas det att man åker ner från och med december till och med februari då det är sommar. Men vädret kan fortfarande vara lika bra under hösten som då är från mars till och med maj. Under vintern kommer det inte lika många turister ner, då man inte kan göra mycket på grund av vädret. Man kan dock dyrka vintersport, åka skidor och liknande, men det tycker vi inte är värt att resa i 24+ timmar för. Vintern är från juni till augusti och våren är från september till november.

bard