Betydelsefulla kvinnliga arkitekter

Odile Decq

Odile Decq är en prisbelönt fransk arkitekt och akademiker som är känd för att gå sin egen väg. 1982 började ett fruktbart partnerskap med Benoit Cornette som ledde till att omvärlden fick upp ögonen för den unga och talangfulla arkitekten. Hon fick bland annat the Golden Lion of Architecture 1996 som hyllade hennes tidiga verk. 2016 fick hon dessutom det prestigefulla Jane Drew Prize för sina insatser som kvinnlig arkitekt i ett mansdominerat yrke. 2017 belönades Decq med Architizer’s Lifetime Achievement Award.

Designidéer

Deqs kreativa process drivs framför allt av småskaliga modeller med fristående moduler som kan flyttas efter tycke och smak. Syftet med detta är att konkret kunna avgöra vad som faktiskt är genomförbart i praktiken. Tvärvetenskaplig mångsidighet är Decqs huvudsakliga signum och hon kombinerar mer än gärna konst och design med stadsplanering och arkitektur i sina originella och färgstarka byggnader. Både beundrare och kritiker är överens om att hon utmanar gränserna och lämnar högt originella spår.

En del av fascinationen med Odel Decq består också i det faktum att hon tar sig an hela bygganden och att hon inte bara koncentrerar sig på exteriören. Hon älskar att experimentera och utmana rådande normer med en slående och bombastisk interiör som mer än väl kompletterar utsidan. Decq är bland annat känd för att använda sig av en pulserande röd signaturfärg. Skarpa och vågade färger hör till vanligheterna med denna modiga men talangfulla arkitekt. Hon talar också om byggnader som bärare av energi och att det ytterst är arkitekten som förmår kanalisera denna och skapa något alldeles enastående. Här är några av hennes mest kända verk:

  • MACRO (Museum of Contemporary Art) i Rom
  • Fantastiska interiörer i Palais Garniers restaurang i Paris
  • Fangshan Tangshan National Geopark Museum i Kina
  • Renovering av Antti Lovags ikoniska “Bubbelhus” i södra Frankrike

Akademisk karriär

Med en egen gedigen arkitektutbildning i bagaget, eget formspråk och en fantastisk karriär har Odile Decq även valt att engagera sig inom det akademiska området. Kärleken till arkitekturen sträcker sig långt ut över den egna arkitektfirman och de individuella framgångarna. Decq har ett budskap att förmedla och har gjort det på otaliga sätt genom åren. Främst har hon haft en stark akademisk drivkraft och har förmedlat denna vidare i undervisning. Hon undervisade bland annat på ESA (Ecole Spéciale d’Architecture) i Paris i femton år mellan 1992-2007 innan hon tog över som rektor fram till 2012.

Hon har också gästföreläst på det anrika Columbia University i New York, Kunstakademie i Wien och på Bartlett i London. Slutligen startade hon också en egen internationell arkitektskola i Lyon 2014 där hon både leder undervisningen och fungerar som inspiratör. Målet är att finna nya innovativa och experimentella arkitektoniska idéer. Decq lever, andas och undervisar arkitektur. Det är helt enkelt en livsstil.

bard