Filmarkitektur

The Shard – Londons högsta byggnad

The Shard eller rättare sagt Shard London Bridge är Londons högsta byggnad och även en av Europas högsta byggnader. Skyskrapan mäter hela 310 meter och har 72 våningar. Den höga byggnaden ligger i det centrala området Southwark på den södra sidan av floden Themsen.

Arkitekt Renzo Piano

The Shard London Bridge brukar kallas kort och gott för The Shard. Det är den kända italienska arkitekten Renzo Piano som har ritat byggnaden som stod färdig år 2012. Renzo Piano är även känd för att ha varit med och ritat Centre Pompidou i Paris med flera.

Restauranger och barer på The Shard

The Shard har blivit en given plats att besöka för turister som befinner sig i London, det är då framför allt de glamorösa restaurangerna och barerna som lockar med sina vyer över staden. Att ha hyrbil i London kan vara en bra att ha som turist, läs mer om bilmärket Hyundai.

Det finns sex olika restauranger och barer i byggnaden. Restaurangerna är Aqua Shard ligger på 31:a våningen, Oblix ligger på 32:a våningen och Hutong på 33:dje. På 31:a våningen ligger även den omtalade baren med det inte helt oförutsägbara namnet Bar 31. Utöver dessa finns även de mer exklusiva loungerna Ting och Gong. Ting har tillhörande restaurang och ligger 128 meter över marken. Gong däremot serverar endast drycker men är än så populär då den ligger på 52: våningen och erbjuder en utsikt som heter duga. Förutom baren på 52:a vången finns där också en pool. På de flesta av restaurangerna behöver bokning göras inför besök då många turister annars får slåss om platserna. På Gong går det dessutom att boka bord med fönsterplats men för att lyckas med det bör man vara ute i god tid.

De översta våningarna i The Shard

För den som inte nöjer sig med att ta sig upp på våningarna där restaurangerna ligger går det även att boka biljetter för att ta sig upp till våning 68, 69 och 72. Biljetterna kostar omkring 30 pund, vilket motsvarar ungefär 350 svenska kronor. För den som vill se London från 68+ våningen åt flera olika håll finns tilläggsbiljetter att köpa för cirka 10 pund, motsvarande cirka 120 svenska kronor.

Bo på The Shard

Inne i byggnaden The Shard finns även ett hotell. Hotellet erbjuder 202 lyxiga rum. Hotellet heter Shangri-La Hotel . Hotellet är känd för att ha en mycket hög service och såklart en vacker utsikt över London. De flesta av rummen har fönster från golv till tak, vilket gör det hela till en makalös upplevelse såväl dagtid som nattid. Ett hotellrum på Shangri-La Hotel kostar från cirka 7000 kr och uppåt för ett rum för två personer. Rummen finns i olika storlekar och med olika standard. De största rummen är över 200 kvm stora.

bard