Filmarkitektur

The Maze Runner (2014)

The Maze Runner från 2014 är en amerikansk thriller med inslag av science fiction. Det visar sig att en grupp människor är fångar i en stor och grönskande glänta kallad the Glade och att de hamnat där utan att veta hur det gick till.

Dödens labyrint

När huvudpersonen Thomas (Dylan O’Brien) vaknar upp i en hiss på väg ner i Gläntan vet han inte var han är. Han möts av ett litet miniatyrsamhälle av vilsna ungdomar som försöker skapa mening i en förvirrande värld. I denna till synes idylliska tillvaro vilar en mörk och gigantisk byggnad omgiven av höga murar. Inuti finns en livsfarlig mekanisk labyrint som förändras varje natt. Ett modigt gäng utforskar den i jakt på ledtrådar för att kunna lösa dess gåta och ta sig ut. Många får betala med sina liv när den till synes förutsägbara miljön plötsligt förändras.

Miljön inuti labyrinten är mardrömslik och skräckinjagande samtidigt som känslan av att vara instängd är mycket påtaglig. Arkitekturen förstärker både miljön och stämningarna genom att vara skrämmande, oförutsägbar och full av hemligheter. De som vågar sig in i dödens labyrint riskerar mer än att bara gå vilse.

bard