Filmarkitektur

The Truman Show (1998)

I filmen The Truman Show från 1998 tror både filmpubliken och huvudpersonen Truman Burbank att han bor i en charmig liten amerikansk småstad kallad Seahaven. Livet är lugnt och stilla och han trivs med både jobb och familj. Grannarna är trevliga och frun är fantastisk. Detta är ett ypperligt exempel på vad väl valda filmiska landskap kan förmedla.

Villaidyllens radhusarkitektur

Det visar sig dock att de pittoreska radhusen i det lummiga villaområdet i Burbanks idylliska hemstad är en jättestudio och publiken förstår vad som sker långt innan huvudpersonen gör det. Allt är helt enkelt lite för tillrättalagt men speglar den klassiska amerikanska småstadsdrömmen till fullo.

Karaktären Truman Burbank spelas av Jim Carrey och han är i själva verket huvudperson i en välorkestrerad dokusåpa som pågår dygnet runt. Truman vet ingenting annat än livet i småstaden där han levt sedan dokusåpaföretaget adopterade honom som nyfödd. Den välanpassade staden med sina välordnade byggnader och välansade stadsmiljö är egentligen en kuliss i en jättestudio. Alla utom Truman själv är skådespelare, till och med hans föräldrar och hans fru får betalt för att spela sina påhittade roller. Producenten Christof (Ed Harris) styr allt som händer i Trumans liv och hela staden är hans arkitektoniska lekplats. Men en dag får Truman reda på sanningen och livet förändras i grunden.

bard