Unika byggnader

Casa do Penedo i Portugal

Casa do Penedo är känt som stenhuset i norra Portugal och det är kanske världens i särklass mest unika byggnad. Att det dessutom är beläget i bergen gör det än mer mytomspunnet. Huset ger sken av att vara mycket gammalt men i själva verket byggdes det i början av 1970-talet av en lokal arkitekt.

Unikt semesterboende

Stenhuset i Portugal är idag ett välbesökt turistmål. Det liknas ofta vid ett hus som de flesta inbitna Flintstones fans skulle älska att bo i. Huset byggdes från början som ett semesterboende åt en familj som uppenbarligen hade barnasinnet kvar.

Själva huset har konstruerats mellan fyra stora granitblock som fungerar som både stabil grund, solida väggar och ett rejält tilltaget tak. Huset är bokstavligen hugget i sten. Det finns underligt nog även skottsäkra fönster och en inomhuspool av sten. Huset är också försett med en stor kamin men det saknar elektricitet. Man använde sig istället av levande ljus vilket bara bidrog till den minst lika charmiga interiören.

Lokalt museum

När det pittoreska lilla semesterhuset i de portugisiska bergen senare omvandlades till ett lokalt museum över staden Penedos historia började människor från världens alla hörn vallfärda hit för att se det unika stenhusets originella design.

bard