Filmarkitektur

Världens högsta byggnadsverk Burj Khalifa

Byggnaden ligger i emiratet Dubai, i staden Dubai. Ursprungligen hette byggnaden Burj Dubai, men namnet ändrades vid invigningen till Burj Khalifa för att ära Förenade Arabemiratens president. Från början var det meningen att byggnaden skulle bli 705 meter hög, något som ändrades under byggnadsarbetets gång. Byggnaden blev slutligen, inklusive dess master, 828 meter hög och slog därmed Taipei 101 i Taipei med 320 meter. Grunden lades år 2005 och invigningen skedde år 2010. Burj Khalifa har sedan dess varit världens högsta byggnadsverk.

Många rekord

Burj Khalifa innehar många rekord. Byggnaden har bland annat världens snabbaste hiss. Från entrén på världens största shoppingcenter, Dubai Mall, tar det 90 sekunder upp till utsiktsplatformen på 124:e våningen, 456 meter över marken. Hissen är så snabb att det slår lock för öronen. År 2014 öppnades ytterligare en utsiktsplattform, nu på den 148:e våningen, 555 meter över marken. Förutom att vara världens högsta byggnad är den också världens högsta fristående byggnad. Burj Khalifa innehar också rekordet med flest våningar, hela 164 stycken. Världens högst belägna restaurang, från marken räknat, heter Atmosphere och ligger på den 122:a våningen, 442 meter över marknivån. Burj Khalifa har också det högsta våningsplanet som är i bruk, samt världens högsta nattklubb och världens högst belägna karuselldörrar, så starka att de kan stå emot en tromb. Byggnaden har också den hiss i världen som färdats längst, samt den högsta servicehissen i världen.

Byggnationen

Själva byggandet av Burj Khalifa var ett internationellt samarbete. Tornet designades av Skidmore, Owens and Merrill, en arkitektfirma som bland annat låg bakom One World Trade Center i New York. Designen är utformad som tre element som slingrar sig runt en mitt-kolumn likt en spiral. Den här typen av design, där våningarna är spiralbaserade, var nödvändig för att bryta vindarna runt byggnaden och lämna strukturen stabil. Företag från över 30 länder var inblandade i Burj Khalifa-projektet, dock inte asfaltering stockholm den här gången, då det rörde sig om byggandet av ett torn. Hela projektet var ett samarbete där konstruktörsteamet bestod av huvudentrepenören Samsung Engineering and Construction från Sydkorea, Arabtec från Förenade Arabemiraten och Besix från Belgien. Från Storbritannien hade konsultfirman Hyder Consulting ansvaret för Burj Khalifas konstruktionsmässiga stabilitet. Själva byggandet drevs av byggföretaget Emaar från Dubai. Tornet är till största delen byggt av armerad betong. Eftersom betongen bara gick att pumpa upp till ungefär 450 meters höjd, installerades ytterligare en pump inuti byggnaden, som möjliggjorde pumpning av betong upp till 591 meter och våning 156. Resterande del av tornet är gjort i en stålkonstruktion. Efter den 162:a våningen finns ingen hiss, endast en trappa. Merparten av Burj Khalifa består av bostäder, kontor och hotell, På de översta våningarna finns endast underhållsutrustning. Dubai har redan börjat bygga på The Tower i Dubais hamn och tornet är tänkt att bli högre än Burj Khalifas 828 meter.

bard