Filmarkitektur

Köksrenovering – Så ror du projektet i hamn

Att renovera i det egna hemmet har blivit allt vanligare. Det finns många olika typer av renoveringsprojekt som man kan ge sig in på, men ett rum som är mycket vanligt att renovera är köket. Köket är hemmets hjärta. Det är här man samlas tillsammans med vänner eller familj och spenderar kvalitetstid över god mat, fika eller kanske ett glas vin. Många tycker därför att det är extra viktigt att köket är snyggt, men också att det är praktiskt och fyller sin funktion till fullo.

Hur en köksrenovering kommer att se ut beror naturligtvis på ett flertal faktorer. Hur lång tid det kommer att ta beror på din egen kunskap, men också hur mycket du ska förändra. Ska du enbart måla om eller ska du också satsa på nya snygga köksluckor för att ge köket ny karaktär? Köksluckor är vanligtvis enkla att byta ut och skapar stor förändring väldigt snabbt. Innan du sätter igång med din renovering finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Här nedan listar vi det viktigaste.

Checklista för köksrenovering

1. Skapa en planeringslista

Det kommer vara omöjligt för dig att hålla all information och alla moment i ditt huvud. Se därför till att du skapar dig en detaljerad planeringslista. Här skriver du upp vad som ska göras, vem som ska göra vad (om ni är flera som arbetar), vad du behöver en hantverkare till och hur mycket saker och ting kommer att kosta dig.

2. Anlita hantverkare

Om du ska flytta på VVS, dra ny el eller helt enkelt inte har kunskap om olika renoveringsmoment så behöver du anlita en hantverkare. Se till att du beställer in offerter så tidigt som möjligt, så att du kan vara säker på att du har en bra hantverkare när det väl gäller. Titta på omdömen om hantverkaren och kontrollera F-skatt. Hantverkaren ska även vara certifierad och ha utbildning.

3. Verktyg

Du kommer att behöva en hel del verktyg när du renoverar och det kan vara verktyg som du aldrig kommer behöva mer än en gång. Vill du spara in pengar är det därför en god idé att hyra verktyg istället för att köpa. Det är billigare och du slipper försöka hitta förvaring till alla ting när renoveringen väl är klar.

4. Finansiering

Hur mycket kommer din renovering att kosta dig och hur ska du finansiera detta? Många renoveringar är väldigt kostsamma och då kan det vara värt att använda sig av ett lån. Renoverar du i samband med bostadsköp kan du baka in renoveringslånet i bolånet, annars kan ett privatlån vara en bättre idé. Låna gärna lite mer än det exakta belopp som du kommer behöva. På så sätt står du pall för oförutsedda utgifter.

bard