Filmarkitektur

Karlatornet blir Nordens högsta byggnad

Med sina 245 meter och 78 våningar kommer Karlatornet bli den högsta byggnaden i Norden. Tornet är planerat att stå färdigt år 2021 på Hisingen, Lindholmen i Göteborg. Huset kommer bland annat att bestå av gym, spa, hotell och takterass för allmänheten med utsiktsplats på våning 69.

Bostadsrätter med hög service

Utöver detta kommer huset till största delen bestå av bostadsrätter. Vid tiden då denna text skrivs finns det fortfarande bostadsrätter kvar för den som är intresserad. I skrivandets stund är cirka 400 av bostadsrätterna sålda av totalt 590 stycken. Priserna för lägenheterna varierar beroende på storlek och våningsplan. Prislappen hamnar på allt mellan 1,7 miljoner till 66 miljoner svenska kronor.

Alla bostadsrätter är arkitektritade av Sveriges främsta arkitekter. För bostadsrättsägarna kommer service finnas att tillgå som exempel tvättservice och städning av bostadsrätten. De boende i huset kommer även att ha tillgång till övriga faciliteter såsom spa och gym.

Skidmore, Owings & Merrill

Skidmore, Owings & Merrill är de amerikanska arkitekterna som ritat Karlatornet. Dessa arkitekter är internationellt kända och har även ritat världens högsta byggnader som bland annat finns i Chicago och Dubai. I Chicago står deras ståtliga byggnad John Hancock Center med sina 100 våningar och 344 meter och i Dubai står deras mest kända byggnad Burj Khalifa som är hela 828 meter hög, det vill säga inte långt från 1 km hög, och består av 164 våningar. Burj Khalifa i Dubai är därmed världens högsta byggnad.

Lindholmen en historisk plats

Lindholmen heter platsen där Karlatornet byggs. Lindholmen är en historisk plats. År 1300-1400 var platsen kunglig och kung Patrik Eriksson lät bygga ett slott på Lindholmen. Någon gång under 1400-talet förföll slottet och under 1800-talet var platsen istället ett hem för dess dåvarande varvsarbetare. Arbetarna tilläts bygga små trähus på platsen helt utan stadsplanering. Under 1800-talet var det nämligen skeppsvarv på Lindholmen och där bedrevs även en del jordbruk.

Numera är Lindholmen känt för sin så kallade Science Park där det finns såväl gymnasieskolor som stora företag som exempelvis Ericsson, Volvo Personvagnar och Semcom. Även Sveriges Television har lokaler på Lindholmen. Många företag har mycket papper och dokument i sina verksamheter och behöver ibland använda sig av tjänster som sköter arkivering. Ett exempel på ett sådant företag är arkivering stockholm som erbjuder tjänster inom arkivering av viktiga dokument.

En ny stad växer fram runt omkring Karlatornet

Karlatornet som ska stå färdigt år 2021 gör att hela stadsdelen Lindholmen växer och utvecklas och det sägs att en ny stad kommer att växa fram på platsen. Det sägs att det ska växa fram tio nya kvarter i området och dessa ska bland annat bestå av förskolor, vårdcentraler, hotell, restauranger och barer. Olika byggbolag kommer att vara med att utveckla platsen. För att se ett exempel på hur ett byggbolag kan du besöka pillonbygg.se som är ett sådant bolag. För att göra den nya stadsdelen attraktiv kommer även lokaltrafiken utökas och fler bussar och båtar kommer att sättas in för att invånarna enkelt ska kunna ta sig till den nya stadsdelen Lindholmen från själva stadskärnan.

bard