Betydelsefulla kvinnliga arkitekter

Världens häftigaste byggnader

De byggnader som byggs i vanliga fall ser väldigt tråkiga ut, speciellt om man jämför med de byggnadsverk som finns lite varstans i världen. Det hade varit riktigt coolt om fler byggnader kunde vara som dem, vilken roligare och unikare omgivning det hade blivit. För det flesta är det nästan omöjligt att besöka eftersom det kostar en del för att resa till alla världens hörn, om man inte tar ett banklån förstås, men några av dem kanske blir nästa semesters äventyr för hela familjen.

Cazy House

Crazy House ligger i Da Lat, Vietnam, men heter egentligen ”Hang Nga Guesthouse”. Det huset är ett litet pensionat som slog upp sina dörrar under år 1990. Det är en mycket surrealistisk stuga likt ett träd och bakom denna fantasieggande skapelse är arkitekten Dang Viet Nga som kommer från Vietnam.

Invändigt är lika okonventionell som stugan utsida och är tillverkar i princip helt och av trä. All design är gjord för att likna de naturliga former som går att hitta ute i naturen. Formerna av svampar, djur, grottor och spindelväv är bara ett fåtal av de intressanta inredningsdetaljerna som Crazy House har. Arkitekten har sagt att han fick inspiration från den spanska arkitekten Antoni Gaudi och hela huset anses vara en av de mest bisarra byggnaderna i Kina.

Krzywy Domek

Byggnaden Krzywy Domek (Crooked House) går att hitta i Sopot, Poland, så det är på ett betydligt närmare avstånd för svenskar att besöka än andra häftiga byggnader runt om i världen. Egentligen är själva byggnaden en del av ett stort köpcentrum i staden.

Huset ritades av arkitektbyrån Szotynscy & Zaleski och blev färdigbyggd under år 2004. De fick inspiration från den kända illustratören Jan Marcin Szancer som brukar illustrera sagoböcker, samt av Per Dahlberg som är en svensk grafiker. Sedan år 2013 hamnade Crooked House på listan för mest egendomliga hus i Europa.

EMP Museum

EMP Museum eller som det numera kallas för MoPOP, ligger i Seattle, USA och är en mycket unik byggnad som liknas vid en stor metallklump som är förvriden. Experience Music Project (EMP) är en stor byggnad som besökarna kan möta science fiction och musik av olika de slag. Arkitekten för denna speciella byggnad är Frank Gehry. Museet grundades av Paul Allan som också startade Microsoft. Det är ett ideellt museum och visar upp dagens populärkultur.

Förutom musik och science fiction erbjuder MoPop olika typer av festivaler med filmer av olika typer, all-age-scenen, plus massor av annat spännande som gör människor stora som små blir nyfikna. Dessutom har museet utställningar som kan ses på andra ställen i världen och naturligtvis över hela USA.

Dessa byggnader kanske gör att man känner för att bege sig ut på äventyr och se spännande byggnader och detta vara bara ett axplock bland alla de häftiga och unika byggnadsverk som finns världen över.

bard